Bra Speldator/Gaming-PC - Stationär dator

Letar du efter en bra stationär gamingdator? Då har du kommit helt rätt! På den här sidan får du tips, info och råd för att hitta en gaming-desktop-PC som klarar de senaste och mest krävande spelen på höga grafikinställningar i kombination med hög upplösning och minst 60 FPS (Frames Per Second = Flyt). Det spelar ingen roll om du vill skaffa lösa delar och bygga ihop datorn själv eller köpa en färdigbyggd - vi hjälper dig att hitta en modell som passar! Letar du efter sistnämnda och har en budget på minst 10000 kr? Då ska du titta närmare på vår lista nedan över det bästa köpet av bra stationär speldator just nu!

Bästa köpet av bra stationär gamingdator just nu:

Mer info:

  • Vi väljer bara erbjudanden från seriösa datorbutiker.
  • Ev. rea-priser kan vara tidsbegränsade och lagret begränsat. Först till kvarn!
  • Priset ligger oftast mellan 10000-15000 kr.
  • Ibland finns möjlighet att konfigurera datorn med prisvärda tillval. Håll utkik!
  • Ibland ingår Windows-licens i priset och ibland är detta ett tillval.
  • Tänk på att du även kan behöva skaffa nya tillbehör.
  • Listan senast uppdaterad 2024-01-18.

Om bästa köpet av bra stationär speldator

För att hamna på listan ovan över det bästa köpet av bra stationär gamingdator just nu krävs att datorn kommer utrustad med en snabb processor från Intel (Core i5 / Core i7) eller AMD (Ryzen 5/7), Solid State Drive (SSD), kraftfullt grafikkort med minst 8GB grafikminne (NVIDIA GeForce RTX eller AMD Radeon RX), minst 16GB RAM samt är färdigbyggd. Även moderkort, chassi och nätaggregat måste vara av god kvalitet. Ibland ingår Windows-licens i priset och ibland är detta ett tillval. Ett annat krav är att gaming-PC:n måste kunna köpas online från en seriös datorbutik. Vi väljer bara speldatorer från kända datortillverkare som t.ex. Acer, Aguma, Asus, Corsair, HP, Lenovo, MSI och Razer, så att du kan vara säker på att du får en dator som håller hög kvalitet.

Ingen bra gamingdator som passar?

Har du klickat på länken ovan och tagit en närmare titt på det bästa köpet av bra stationär gaming-PC just nu men av någon anledning inte känner att det är det rätta valet för dig? (du kanske vill skaffa lösa delar och bygga ihop datorn själv/på egen hand?). Då vill tipsa om att besöka Prisjakt och att i första hand jämföra grafikkorten mellan de olika speldatorerna. Grafikkortet (även kallad GPU - Graphics Processing Unit) är nämligen den komponent som har störst betydelse för prestandan i spel, i synnerhet om du kör högre upplösning än Full-HD (1920x1080) och/eller vill kunna spela med mycket höga grafikinställningar! För att ta reda på hur olika grafikkort står sig mot varandra är vårt tips att besöka SweClockers och deras tester av just grafikkort där de har något de kallar "prestandaindex".

Den näst viktiga komponenten att jämföra i en gamingdator är processorn (även kallad CPU - Central Processing Unit). Denna gör störst skillnad för dig som kör i 1920x1080 och vill ha en så hög FPS som möjligt. Även här är vårt tips att besöka SweClockers och deras tester av processorer för att ta reda på hur olika modeller står sig mot varandra.

Resterande delar eller faktorer som är viktiga att jämföra är internminne/RAM (mängd/typ), lagring (storlek/typ), moderkort, chassi, nätaggregat (effekt/80 plus-certifiering), kylning (chassifläktar/processorfläkt), anslutningar och för gaminglaptops även skärm, mått, vikt och batteritid. Tips, info och råd gällande dessa hittar du på startsidan ("köpa gaming-PC").

Tillbehör/kringutrustning

Tänk på att du även kan behöva köpa följande tillbehör till speldatorn (om behov finns): Operativsystem (Windows), trådlöst nätverkskort, optisk enhet (DVD) samt kringutrustning såsom bildskärm, mus, musmatta, tangentbord, högtalare, headset, stol, bord och ratt / spelkontroller. Vi rekommenderar att du besöker Prisjakt och jämför olika modeller i önskad prisklass samt läser de omdömen som finns. Att gå efter rank/popularitet är i många fall också en bra idé ifall du är osäker. Vi har tyvärr inte någon möjlighet att testa det stora utbudet på marknaden.

Köpa bra speldator - Inledning

Som vi nämnde i början av denna sida så får en bra gamingdator anses vara en dator som klarar de senaste och mest krävande spelen på höga grafikinställningar i kombination med hög upplösning och minst 60 FPS (Frames Per Second = Flyt). Något som är värt att ha i åtanke är att spel ofta blir mer krävande för varje år som går så en gaming-PC som är bra nu behöver inte vara det om något år. Därför kan det vara klokt att ha lite marginal när man köper en ny speldator så att den håller ett tag!

Att hitta en gamingdator som uppfyller ovan nämnda krav är inte svårt om man har en fet plånbok. Då kan du förmodligen bara välja första bästa gaming-PC som du hittar över 25000 kr (förutsatt att det är från en välkänd datorbutik). Har du däremot en budget på ca 10000 kr måste du noga jämföra olika modeller/alternativ men även undersöka företagen bakom. Alla aktörer på marknaden är inte lika proffsiga som t.ex. Aguma. Får du problem, oavsett om det gäller med datorn eller med din ekonomi (du kanske måste avbeställa?), så vill du förmodligen att ärendet löses snabbt och smidigt.

För de allra flesta är det alltså ganska svårt att hitta en bra speldator. Det finns många faktorer som man behöver ta hänsyn till och det är även en produkt som du antagligen vill ha möjlighet att använda under en lång tid framöver. Köper du fel modell från början kan det bli en mycket kostsam och tidskrävande historia.

Stationär gaming-PC eller laptop?

En stationär gamingdator rekommenderas till dig som vill ha maximal prestanda för pengarna, bästa möjliga spelupplevelse, många anslutningar, enkelt vill kunna byta ut delar/göra uppgraderingar och/eller inte har något större behov av att ta med dig/flytta runt datorn mellan t.ex. hemmet och polarna (finns dock små speldatorer med en vikt på knappt över 3 kilo, t.ex. Trident 3 från MSI). Många (inklusive vi) tycker även att det är häftigare att ha en stationär gaming-PC. Dessutom är livslängden generellt bättre och ljudnivån lägre vid hög belastning. För dig som är klantig kan det vara värt att nämna att det inte finns någon risk att du tappar en sådan typ av dator i marken eller glömmer den någonstans.

En gaminglaptop rekommenderas till dig som i första hand prioriterar faktorer som mobilitet, platsbesparande och låg strömförbrukning. Prestanda är något du generellt sett inte behöver oroa dig för, så länge du väljer en modell med 16GB RAM, grafikkort med minst 6GB grafikminne och inte har något behov av att kunna köra de senaste och mest krävande spelen på mycket höga grafikinställningar.

Vad ska jag tänka på vid köp av gaminglaptop?

När du ska köpa en ny bärbar gamingdator är det viktigaste att hålla utkik efter rea-priser, jämföra rea-priser med ord. pris (det vill säga hur mycket pengar du sparar) samt i första hand jämföra grafikkortet mellan de olika modellerna. Grafikkortet är nämligen den komponent som har störst betydelse för prestandan i spel!

Andra delar eller faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska köpa en ny gaminglaptop är: Processor (CPU), internminne (mängd/typ), lagring (storlek/typ), skärm (storlek, upplösning, uppdateringsfrekvens, responstid), anslutningar, tjocklek, vikt, batteritid och typ av tangentbord. Tänk också på att välja en tillräckligt kraftfull speldator för dina behov. Hellre en för snabb dator än en för svag. Det lönar sig oftast i slutändan - chansen är större att du blir nöjd och du behöver inte uppgradera/köpa ny lika ofta!

Tänk på att du även kan behöva köpa till följande tillbehör till en gaminglaptop (om behov finns): Mus, musmatta, tangentbord, stol, bord, högtalare, headset och ratt / spelkontroller. Vi rekommenderar att du införskaffar detta från Dustin Home (via en av länkarna längst upp på denna sida och klicka dig sedan vidare till respektive kategori).

Vad ska jag tänka på vid köp av stationär speldator?

När du ska köpa en ny stationär gamingdator gäller ungefär samma som för en bärbar, d.v.s. att hålla utkik efter rea-priser, jämföra rea-priser med ord. pris (det vill säga hur mycket pengar du sparar) samt i första hand jämföra grafikkortet mellan de olika modellerna. En viktig sak att påpeka när det kommer till rea-priser är att datorbutiken Aguma inte använder sig av detta utan alltid erbjuder bästa möjliga gaming-PC för pengarna, så låt dig inte luras! En annan notering är att till skillnad från bärbara datorer så kan grafikkortet i en stationär bytas ut i de flesta fall, men tänk på att garantin kan påverkas!

Andra delar eller faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska köpa en ny stationär speldator är: Processor (CPU), internminne/RAM (mängd/typ), lagring (storlek/typ), moderkort, chassi, nätaggregat (effekt/80 plus-certifiering), kylning (chassifläktar/processorfläkt) och anslutningar. Tänk också på att välja en tillräckligt kraftfull gamingdator för dina behov. Hellre en för snabb dator än en för svag. Det lönar sig oftast i slutändan - chansen är större att du blir nöjd och du behöver inte uppgradera/köpa ny lika ofta!

Tänk på att du även kan behöva köpa till följande tillbehör till en stationär gaming-PC (om behov finns): Operativsystem, trådlöst nätverkskort, optisk enhet (DVD) samt kringutrustning såsom bildskärm, mus, musmatta, tangentbord, högtalare, headset, stol, bord och ratt / spelkontroller. Vi rekommenderar att du införskaffar detta från Dustin Home (via en av länkarna längst upp på denna sida och klicka dig sedan vidare till respektive kategori).

Köpa färdigbyggd eller bygga egen stationär speldator?
Färdigbyggd

Fördelen med att köpa en färdigbyggd stationär gamingdator är att behöver du inte vara så kunnig inom området datorkomponenter samt att du sparar mycket tid/arbetstid, både vad gäller byggandet men även själva köpet. Du behöver inte googla/surfa runt på hårdvarusajter eller fråga på forum för att ta reda på vad du ska köpa. Sedan kan det hända att du behöver vänta ett tag på att få datorn levererad men hos vissa butiker är denna redan färdigbyggd vid köp (Inet) eller byggs väldigt fort (Aguma - standardkonfiguration).

Att köpa en färdigbyggd gaming-PC innebär att du i många fall kan vara säker på att du får en speldator som fungerar felfritt, är professionellt byggd och som innehåller delar som passar bra tillsammans, både sett till kompatibilitet och prestanda. Vanligtvis kan du även börja installera spel direkt så fort datorn har blivit levererad. Om det ändå skulle uppstå några problem har du garanti på hela enheten, så du behöver inte veta vad som är fel.

Det du ska ha i åtanke när du köper en färdigbyggd stationär gamingdator är att i första hand jämföra grafikkorten som ingår eftersom det är denna komponent som har störst betydelse för vilken prestanda du får i spel. Det är inte helt ovanligt att färdigbyggda speldatorer är utrustade med kraftfulla processorer men svaga grafikkort, även om de börjar försvinna från marknaden (detta var tidigare vanligt bland märkesdatorer som t.ex.. Acer, Asus, Lenovo m.fl.) Det bästa valet är generellt sett alltså den gaming-PC som har det mest kraftfulla grafikkortet.

Andra saker som kan vara värda att nämna är att gärna betala lite extra för ett köp hos en omtyckt datorbutik. Blir det problem så vill du ha snabb och hjälpsam support. Köper du från Aguma får du både riktigt bra priser och riktigt bra support!

Har du möjlighet att hämta datorns hos butiken så är det en fördel eftersom det aldrig är 100 % säkert att skicka något, även om du ibland kan få kompensation från butiken om något skulle hända (men räkna inte med det).

Bygga egen

Om du lockas av att kunna välja exakt vilka komponenter du vill och eventuellt spara lite pengar, kan det vara en god idé att bygga ihop din egna stationära gamingdator. Utbudet av datordelar är dock mycket stort vilket innebär att det inte är helt enkelt att veta vilka komponenter som är de mest prisvärda/ger bästa möjliga prestanda för pengarna, vilka som är kompatibla med varandra/funkar bra tillsammans och vilka man ska undvika.

Själva byggandet kan vara kul och lärorikt men kan även vara krångligt, ta lång tid och vara riskabelt (det kan hända att du råkar ta sönder en komponent) om det är första gången du gör det själv. Har du aldrig byggt en dator förut kan det därför vara en bra idé att prova med en begagnad först som inte är värd så mycket pengar.

Det här alternativet passar med andra ord bäst för avancerade användare och för den som är lite mer insatt inom området. För dig som vill ha möjlighet att köpa valfria delar men inte känner för att bygga ihop speldatorn på egen hand erbjuder vissa datorbutiker (t.ex. Inet) tjänsten "montering och test av dator med valfria komponenter". Även om själva byggandet kan verka rimligt prissatt så är det ofta ganska dyrt att köpa alla komponenter från samma butik.

Köpa gaming-PC online eller i butik/varuhus?

Det beror såklart på var i landet du bor men har du möjlighet att köpa/hämta gamingdatorn i butik/varuhus så är det rekommenderat. Viktigt att tänka på är dock att ordinarie priser i butik/varuhus ofta är ganska höga, så undersök utbudet online innan och/eller håll utkik efter rea-priser i butiken/varuhuset.

Fördelen med att köpa/hämta speldatorn i butik/varuhus är att du ibland kan få med dig datorn hem direkt och att du slipper risken att något händer med denna under transport. Även om det är ovanligt kan det hända med tanke på hur vissa transportörer hantera sina paket samt att stationära datorer är något mer känsliga för skakningar än andra produkter. Det är främst stora och tunga grafikkort som gör datorn riskabel att skicka (om kortet är monterat under transport). Det som kan hända då är t.ex. att grafikkortsplatsen skadas. Datorbutiken Aguma skickar grafikkortet separat på sina kraftfulla modeller, vilket är det rekommenderade tillvägagångssättet.

 

 

OBS! Nedan info uppdateras för närvarande inte!

Bra Speldator/Gaming-PC - Stationär dator - Bygga själv

Här nedanför ger vi förslag på delar som passar utmärkt tillsammans till en prisvärd och bra stationär gamingdator för dig som vill bygga ihop datorn på egen hand alternativt låta någon bekant eller datorbutik (som t.ex. Inet) bygga åt dig.

"Bra Speldator/Gaming-PC - Stationär dator" passar dig med medelstor budget och som vill kunna köra de senaste och mest krävande datorspelen på mycket höga grafikinställningar i Full HD-upplösning (1920 x 1080) alternativt på höga grafikinställningar i Quad HD-upplösning (2560 x 1440). Alla alternativ i kombination med bra flyt (cirka 60 FPS eller mer, beroende på hur krävande spelet som du tänker köra är). Du vill ha bästa möjliga gamingdator för pengarna, utan kompromisser. "Bra Speldator/Gaming-PC - Stationär dator" blir helt enkelt vad namnet antyder!

Eftersom priser och utbud på datorkomponenter ständigt förändras listar vi inga specifika tillverkare/modeller för de valda delarna. Tänk på att endast köpa från seriösa och välkända butiker (t.ex. Inet, Komplett, Weballen m.fl.) och att alltid räkna in ev. fraktkostnader (även om många numera erbjuder fri frakt). Listan på seriösa butiker och mer info om vad du ska tänka på när du ska köpa respektive datorkomponent finner du på startsidan för denna sajt som du enklast hittar till genom att klicka på logon längst upp.

Vi strävar efter att gå igenom våra förslag på delar cirka 1-2 gånger per kvartal.
Delarna till "Bra Speldator/Gaming-PC - Stationär dator" blev senast uppdaterade: 2017-02-13.

Komponenter:

Processor (CPU):

Intel Core i5 6500 3,2 GHz / i5 6600 3,3 GHz Socket 1151 Box alt.
Intel Core i5 7400 3,0 GHz / i5 7500 3,4 GHz / i5 7600 3,5 GHz Socket 1151 Box alt.
Intel Core i5 6600K 3,5 GHz Socket 1151 Box (upplåst multipel för överklockning) alt.
Intel Core i5 7600K 3,8 GHz Socket 1151 Box (upplåst multipel för överklockning) alt.
Intel Core i7 6700 3,4 GHz Socket 1151 Box alt.
Intel Core i7 7700 3,6 GHz Socket 1151 Box alt.
Intel Core i7 6700K 4,0 GHz Socket 1151 Box (upplåst multipel för överklockning) alt.
Intel Core i7 7700K 4,2 GHz Socket 1151 Box (upplåst multipel för överklockning) alt.
Intel Core i7 4790K 4,0 GHz Socket 1150 Box (upplåst multipel för överklockning)
Pris från (ca): 2100 kr

Grafikkort (GPU):

GeForce GTX 1060 3GB/6GB alt.
GeForce GTX 1070 8GB alt.
GeForce GTX 1070 Ti 8GB alt.
GeForce GTX 1080 8GB alt.
GeForce GTX 1080 Ti 11GB
Pris från (ca): 2300 kr

Internminne (RAM):

16GB DDR3 / DDR4 eller mer
Pris från (ca): 1000 kr

SSD (Solid State Drive):

240GB eller mer
Pris från (ca): 800 kr

Hårddisk 3,5" (om du behöver mer lagringsutrymme):

1000GB eller mer
Pris från (ca): 500 kr

Moderkort:

Intel B150 / B250 Chipset Micro ATX Socket 1151 alt.
Intel Z170 / Z270 Chipset ATX Socket 1151 alt.
Intel Z97 Chipset ATX Socket 1150 (endast för Core i7 4790K)
Pris från (ca): 700 kr

Nätaggregat (PSU):

Minst 550W med 1-2 st 6+2-pin PCIe-anslutningar (beroende på grafikkort)
Pris från (ca): 600 kr

Chassi:

Stöd för formfaktor Micro ATX alt. ATX (beroende på chipset) - Välj efter egen smak
Pris från (ca): 500 kr

Processorkylare (krav för Intels "K"-modeller):

Arctic Freezer 7 Pro Rev. 2 eller annan populär kylare
Pris från (ca): 200 kr

Priser & Utbud:

Om du vill undersöka utbudet och jämföra priser för delarna som ingår i denna "Bra Speldator/Gaming-PC - Stationär dator" föreslår vi att du antingen går in direkt till Dustins webbutik (via en av länkarna längst upp på denna sida och klicka dig sedan vidare till kategorin "datorkomponenter") alternativt på en prisjämförelsesajt som t.ex. Prisjakt. Vi rekommenderar att du köper dina datordelar från Dustin Home.

Totalpris för "Bra Speldator/Gaming-PC - Stationär dator" från ca 8 000 kr

 

Hellre köpa färdigbyggd?

För dig som istället letar efter en färdigbyggd stationär gamingdator eller gaminglaptop med liknande eller bättre prestanda föreslår vi att du även denna gång börjar med att ta en närmare titt på det bästa köpet just nu (som du hittar på länken längst upp på denna sida), Dustins breda och prisvärda utbud (via en av länkarna längst upp på denna sida) alternativt på MediaMarkts sortiment av bra speldatorer. För dig som vill ha möjlighet att köpa valfria delar men inte känner för att bygga ihop datorn på egen hand erbjuder datorbutiken Inet tjänsten "montering och test av dator med valfria komponenter" till ett rimligt pris.

Chassi till en bra stationär dator för spel/gaming

Bilden ovan visar "Fractal Design Core 2500" som är ett gediget och prisvärt chassi med gott om utrymme som vi rekommenderar till dig som vill bygga ihop en egen bra stationär gaming-PC. Denna modell är bland annat utrustad med 2 st 120 mm-fläktar, vilket ger ett utmärkt förhållande mellan kylning och ljudnivå. Chassit har i dagsläget ett pris från ca 500 kr.

Lycka till!

Vi hoppas att informationen på denna sida har varit givande och vi önskar dig ett stort lycka till med ditt köp av en bra gamingdator, oavsett om det blir en stationär eller en laptop! Ha det gott och missa inte det bästa köpet just nu som du hittar på länken längst upp på denna sida!

Denna sida blev senast uppdaterad: 2024

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)